Sayı: 1, 31.03.2023

Yıl: 2023

Anatolian Archaeology / Anadolu Arkeolojisi Dergisi Türkiye'de kurulan üçüncü Arkeoloji bölümü olarak köklü bir geçmişe sahip olan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yayımlanmaktadır. Dergini temel amacı, coğrafi bağlantılara sahip ortak bir kültürel geçmişi barındıran Anadolu ve çevre coğrafyasında bilimsel yayınların ortak bir paydada buluşturularak, daha kapsamlı ve etkin bir şekilde ele alınmasını ve uluslararası bilimsel yayınlara dönüşmesini sağlamaktır. Bu sayede aslında çok önemli veriler sunmakla birlikte, lokal ve ulusal nitelikte kalan bilimsel verilerin bu geniş ortak paydada ele alınmasıyla birlikte, bilimsel bilginin farklı lokalizasyonlardan alabileceği farklı verilerle bir arada ele alınması bu bilimsel verilerin daha geniş kapsamlı bilgilere dönüşmesi de sağlanacaktır.

Derginin araştırma alanı temel anlamda, antik çağ Anadolusu ve civarını içine alan geniş kültür bölgesini kapsamaktadır. Dergi de bu geniş coğrafyanın Prehistorik Çağlar’dan Bizans Dönemi’ne kadar olan sürecini kapsayan kültürel geçmişine dair arkeolojik ve arkeoloji ile interdisipliner bağlantı içerisindeki bilim alanlarının bilimsel çalışmalarına yer verilecektir. Bu kapsamda seramik, heykel, terrakotta figürin-koroplastik, taş, cam, kemik, metal alet, takı ya da diğer materyaller, mimari, numismatik, yerleşim arkeolojisi, materyal kültür arkeolojisi, etnoarkeoloji ve tarihi coğrafya gibi geniş bir konu yelpazesi derginin yayın odağında yer almaktadır. Arkeolojik verilerin yanı sıra antropolji, restorasyon-konservasyon, jeofizik ve diğer arkeometrik çalışmalar da derginin bilimsel yayın odağındadır.

1. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilen yazılarda en az 150, en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe (Öz) ve İngilizce (Abstract) özet ile yine Türkçe ve İngilizce olmak üzere 4-6 kelimeden oluşan anahtar kelimeler yer almalıdır.
2. Özetlerin başında Türkçe ve İngilizce başlıklar kelimelerin ilk harfleri büyük şekilde yer almalıdır.
3. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilen yazılar, Times New Roman, 12 punto, tek satır aralıklı; Harita, Fotoğraf ve çizimler gibi görsellerle beraber 25 A4 sayfasını aşmamalıdır.
4. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilen yazılar yazarın tercihine göre Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi birinde yazılabilir.
5. Makalede yazar veya yazarların ad ve soyadlarının olduğu ilk sayfanın altında (dipnotta) akademik unvanı, görev yaptığı kurumun adı, e-posta adresi ve ORCID numaraları yer almalıdır.
6. Makalelerin içerisinde bulunan ara başlıklar I. II. III. gibi sırasıyla roma rakamı kullanılmalı ve bold yazılmalıdır
7. Bibliyografik referanslar sayfanın altında dipnotta 10 punto olarak yer almalı ve dipnotta kullanılan her kaynak kaynakçada APA stilinde alfabetik olarak yer almalıdır.
8. Metin içerisinde yer alan Harita, Fotoğraf, Çizim vb. görsellerin tamamında “Figür” olarak adlandırılmalı ve numaraları süreklilik gözeterek yapılmalıdır.
9. Dijital formatta gönderilecek görsel malzeme JPEG veya TIFF formatında en az 300 dpi çözünürlüğünde olmalıdır.
10. Alıntılanan figürlerin sorumluluğu yazar veya yazarlara aittir. Bu figürler için kaynak belirtilmesi gerekir.
11. Metin içerisinde yer alan tablolar sıralı olarak (Tablo 1:, Tablo 2:) numaralandırılmalı ve tablo ile ilgili açıklama tablonun üstünde numaranın yanında verilmelidir.
12. Metinlerde kullanılacak dipnot ve kaynakça aşağıdaki örnek sistemde hazırlanmalıdır.

Dipnotlar:

Tek Yazarlı metinler : Tavukçu 2004, 755
Çift Yazarlı metinler : Kasapoğlu & Başaran 2021, 247
Üç veya daha fazla yazarlı metinler : Can et al. 2017, 75

Yazara ait aynı yılda yayımlanmış farklı yayınlarına atıf
Akarsu 2018a, 135
Akarsu 2018b, 60

Kaynakça:

Makale
Kasapoğlu, H. & Başaran, C. (2021). Parion Odeionu’nda Bulunan Artemis/Diana Heykeli. OLBA, XXIX, 245-268.

Kitap
Sagona, A. (2017). The Archaeology of The Caucasus: From Earliest Settlements to the Iron Age. Cambridge: Cambridge University Press.

Editörlü Kitap Bölümü
Özdoğan, M. (2007). “Çağdaş Düşünme Aracı Olarak Arkeoloji”, M. Alparslan, M. D. Alparslan, H. Peker (Eds.), Belkıs Dinçol ve Ali Dinçol’a Armağan, VITA Festschrift in Honor of Belkıs Dinçol and Ali Dinçol, İstanbul, 569-575.

Tez (Doktora veya Yüksek Lisans)
Genç, B. (2015). Urartu ve Assur Arasındaki Kültürel İlişkiler ve Urartu‟nun Dönüşümünde Assur Etkisi. (Doktora Tezi), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Kongre-Sempozyum Bildirileri (Proceeding)
Seidl, U. (2012). “Rusa son of Erimena, Rusa son of Argisti and Rusahinili/Toprakkale”, S. Kroll, C. Gruber, U. Hellwag, M. Roaf, P. Zimansky (Eds.), Biainili-Urartu: The Proceedings of the Symposium Held in Munich (12-14 October 2007), Peeters, 2012, 177-181.

Çeviri Yayınlar
Mørkholm O. (1991). Erken Hellenistik Çağ Sikkeleri. (Çev. O. Tekin), İstanbul: Homer Kitabevi.

Çevrimiçi kaynaklar
Roman Provincial Coinage, https://rpc.ashmus.ox.ac.uk/ (Erişim Tarihi: 27.06.2022)

GENEL İLKELER
1. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilen yazılar daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalı ve bir başka yayınevinin ya da derginin değerlendirme sürecinde bulunmamalıdır.
2. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’nde yayınlanmasını istediğiniz makalelerinizi anatolianarchaeology@atani.edu.tr adresine göndermeniz gerekir.
3. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilen çalışmaların basım ve yayın hakları dergiye devredilmiş olur. Bu yazılar dergi yönetiminden izin alınmaksızın bir başka yayın organında yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
4. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilmiş yazılardan kaynaklanması muhtemel herhangi bir yasal, hukuksal, ekonomik ve etik sorumluluk, söz konusu yazı yayınlanmış olsa bile, yazarlara aittir. Dergi herhangi bir yükümlülük kabul etmez.
5. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne yayımlamak üzere gönderilen makaleler, yazarın tercihine göre Türkçe ve İngilizce olabilir. Makaleler değerlendirmeye tabi tutulur ve hakemlerin raporları doğrultusunda yayınlanır.
6. Yılda iki sayı olarak çıkan süreli yayınımıza verilecek makaleler, söz konusu yıl içerisinde Mart ve Eylül ayında basılacaktır. Bu nedenle yazıların Mart sayısı için yayınlanması düşünülen makalelerin en geç 30 Ocak; Eylül sayısında yayınlanması düşünülen makalelerin en geç 30 Temmuz tarihine kadar editörlere anatolianarchaeology@atani.edu.tr / anatolianarchaeologyjournal@gmail.com adresi üzerinden teslim edilmesi gerekmektedir.
7. Dergimize gönderilen makaleleri yayınlamama hakkımız saklı tutulmaktadır.

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

1. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’nde yayınlanmasını istediğiniz makalelerinizi anatolianarchaeology@atani.edu.tr adresine metin kısmı Word belgesi şekilde gönderilmeli ve figürler ayrıca sıralı olarak JPEG veya TIFF formatında gönderilmelidir.
2. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilen yazılar, öncelikle editörler tarafından yazım ve yayın ilkelerine uygunluğu açısından değerlendirilir. Yazım ilkelerine uygun olmayanlar yazara veya yazarlara geri gönderilir.
3. Yazım ve yayın ilkeleri açısından değerlendirilmeye uygun bulunan yazılar iThenticate veya Turnitin programlarında taramaya sokulur. Kaynakça dahil edilmeden yapılan tarama neticesinde benzerlik oranı % 25’in üzerinde çıkan yayınlar hakem ataması yapılmaksızın reddedilebilir. Yazarlar bahsi geçen programların benzerlik raporlarını makaleyi gönderirken kendileri de gönderebilir.
4. Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi’ne gönderilen makaleler bahsi geçen kontrolünden geçtikten sonra 2 hakeme gönderilerek değerlendirme süreci başlatılır. Yazarın kimliği hakemlere açıklanmaz. Hakemlerin incelemek için gönderilen makaleleri 10 gün içerisinde kabul etmesi beklenir. Belirtilen süre içerisinde kabul edilmeyen değerlendirme talepleri, başka hakeme gönderilir.
5. Hakemlerin kendilerine gönderilen makaleyi kabul ettikten sonra değerlendirme süreleri 20 gündür. Bu süreç sonunda rapor edilmeyen yazı için yeni bir hakem tayin edilir. Editör özel durumlarda değerlendirme için 5 gün ek süre verebilir.
6. Hakemler değerlendirme sonucunu değerlendirme formu ile aşağıdaki sonuç ifadeleri ile yazıyı editöre gönderirler.
• Makale değiştirilmeden kabul edilebilir
• Makale küçük değişikliklerle kabul edilebilir. (tekrar görmeme gerek yok)
• Makale küçük değişikliklerle kabul edilebilir. (tekrar görmek istiyorum)
• Makale büyük değişikliklerle yeniden gördükten sonra kabul edilebilir.
• Makale rapordaki gerekçelerle yayımlanamaz
7. Hakemlerden birinin olumlu diğerinin olumsuz dönmesi durumunda yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakemler yazının yer aldığı anabilim dalında uzman kişiler arasından seçilir.
8. Çalışmanın kabul edilebilmesi için en az 2 hakemin olumlu değerlendirmesi gerekir. Makalenin gönderiminden Kabul/Ret edilişine kadar süreç 3 ay içinde tamamlanır.
9. Yazarlar, hakem raporuna itiraz edebilirler. İtirazlar dergi yönetimi tarafından incelenir ve uygun görüldüğü takdirde konu ile ilgili olarak farklı bir hakeme 

Anatolian Archaeology (Anadolu Arkeolojisi) Dergisi makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez.

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

30835